Btw op zonnepanelen terugvragen

 

 

Voordat u begint, let op:

 • Zorg dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Staat de factuur op uw naam en het contract op naam van uw partner, of andersom? Dan kunt u de btw niet terugvragen.
 • Het stappenplan hieronder geldt alleen voor particulieren die voor de eerste keer de btw op zonnepanelen terugvragen. Heeft u al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd? Kijk dan bij Ik heb al eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd.
 • Werkt u al als zzp’er of ondernemer? Lees dan het antwoord op de vraag Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben? 
 • Koopt u een nieuwbouwwoning met zonnepanelen en betaalt u de factuur in een ander kalenderjaar dan waarin je de zonnepanelen in gebruik neemt? Lees dan het antwoord op de vraag Ik koop een nieuwbouwwoning met zonnepanelen.
 • Als particulier kunt u de btw terugvragen, maar het hoeft niet altijd. Als u ervan afziet, hoeft u niet bij de Belastingdienst aan te melden. Kijk voor de voorwaarden bij de vraag Ben ik verplicht om me bij de Belastingdienst te melden?

 

Stap 1: Verstuur het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’

Om de btw terug te kunnen vragen, dient u eerst als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Voor de wet bent u namelijk ondernemer, omdat u zonnestroom levert aan een energiemaatschappij.

U kunt daarbij gebruik maken van de kleine ondernemers regeling (KOR). De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen aan de KOR. Het voordeel is dat u dan geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst en dat u maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat u daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen, bijvoorbeeld als u extra panelen koopt of als u een eigen bedrijfje begint. Lees meer over de voor- en nadelen van de KOR.

 

Met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders kunt u aanmelden als ondernemer. U kunt het formulier digitaal invullen (inloggen met DigiD) of uitprinten en per post versturen. Op het formulier vult u in:

 • Uw naam, telefoonnummer en burgerservicenummer
 • het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst
 • de factuurdatum
 • correspondentieadres (dat kan een ander adres zijn dan het adres waar de zonnepanelen zijn geplaatst)
 • of u wel of niet mee wil doen aan de KOR
 • of u eerder geregistreerd bent met een btw-nummer (alleen digitaal)
 • Verstuur je het formulier per post? Vergeet dan niet om je handtekening te zetten.

Reactie Belastingdienst afwachten

Binnen 10 werkdagen nadat de Belastingdienst jouw formulier heeft ontvangen, stuurt zij de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ terug. Daarin staat uw btw-nummer (omzetbelastingnummer) en dat u geregistreerd bent als ondernemer. Daarnaast krijg u nog een brief met uw inloggegevens voor de digitale aangifte.

Stap 2: Geef je rekeningnummer door

De Belastingdienst wil graag weten op welke bankrekening zij de btw kan uitbetalen. Je kan het rekeningnummer doorgeven via Mijn Belastingdienst Zakelijk (inloggen met DigiD).

 

Tips rekeningnummer:

01. U kan het rekeningnummer pas doorgeven nadat u de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ hebt ontvangen van de Belastingdienst. Daarin staat namelijk uw omzetbelastingnummer en dat heeft u nodig.

02. U moet het rekeningnummer altijd doorgeven, óók als de Belastingdienst al een rekeningnummer van u heeft voor de inkomstenbelasting of toeslagen.

03. Geef uw rekeningnummer door voordat u aan stap 3 begint (dus voordat u de btw-aangifte doet), dan gaat de uitbetaling sneller.

04. Handig om te weten: heeft u géén boekhouder of andere contactpersoon? Vul bij ‘contactpersoon’ dan uw eigen gegevens in.

 

Stap 3: Dien u btw-aangifte in

Heeft u de brief en inloggegevens ontvangen van de Belastingdienst? Dan kun u starten met de btw-aangifte. Het bedrag dat u terugkrijgt, is de btw die u betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait).

Meestal ontvang u per post een papieren aangifte van de Belastingdienst. Ontvang u die niet, dan moet u digitaal btw-aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Klik na het inloggen bovenaan op ‘Omzetbelasting’. Vul de aangifte in die de Belastingdienst voor u heeft klaargezet. Let op: de aangifte wordt meestal pas klaargezet in de laatste week van het kwartaal waarover u aangifte doet (maart, juni, september of december).

Hoe vult u het formulier in?

U hoeft alleen de rubrieken 1 en 5 in te vullen. Bij rubriek 2, 3 en 4 vul je niets in (in de digitale aangifte klik u op ‘Akkoord’).

 • Vraag 1a: Vul bij ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ het cijfer ‘0’ in. Bij ‘omzetbelasting’ vult u het forfait in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Dit forfait vind u in de tabel hieronder. Bijvoorbeeld: voor een systeem van 3.700 Wattpiek (10 zonnepanelen) is het forfait € 80. Let op: deze tabel geldt voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan (dit komt het meest voor). Er is een aparte tabel voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak (dit komt weinig voor).
 • Vraag 5a: Vul nogmaals dit forfait in (bij de online aangifte wordt dit bedrag automatisch ingevuld).
 • Vraag 5b: Vul de btw in die je hebt betaald voor de aankoop en installatie. Dit bedrag staat op de factuur. Voor een systeem van 3.700 Wattpiek zal dit ongeveer € 900 zijn.
 • Vraag 5c en 5e: Vul het verschil tussen de bedragen in (in dit voorbeeld: € 820). Door het forfait krijgt u dus niet de hele betaalde btw terug.
 • Vraag 5d: Deze vraag kunt u leeg laten.

 

Opwekvermogen in Wattpiek    Forfait (omzetbelasting)

1 – 1000              € 20

1001 – 2000        € 40

2001 – 3000        € 60

3001 – 4000        € 80

4001 – 5000        € 100

5001 – 6000        € 120

6001 – 7000        € 140

7001 – 8000        € 160

8001 – 9000        € 180

9001 – 10000      € 200