Uw groene partner als het om verwarmen of koelen gaat

Airco

Wordt het in de zomer te warm en bent u op zoek naar verkoeling of bent u op zoek naar energie neutraal verwarmen? Solarmundo duurzaamadviesbureau heeft voor woningen, kantoren, allerlei type bedrijfsgebouwen, industriële panden en de agrarische sector de juiste oplossing als het om verwarmen of koelen gaat. Met ons aanbod van airconditioningsystemen.

Warmtepomp: elektrisch verwarmen

Een warm huis zónder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp.
Met deze elektrische verwarming wordt jouw klimaatimpact meteen een flink stuk kleiner.
En als u nú een warmtepomp koopt, kunt u subsidie krijgen. Check welke warmtepomp voor uw huis geschikt is.

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

 • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis en al u warme water in de badkamer en keuken. Als u ook elektrisch gaat koken, woont u zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.
 • Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is en zorgt voor u warme water in de badkamer en keuken. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
 • Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
 1. Heeft uw huis overal iets van isolatie (in je dak, vloer en gevel én dubbel glas)? Dan kun u nu al een hybride warmtepomp nemen. Die werkt samen met uw cv-ketel, maar je gasverbruik daalt flink. Zo bespaart u heel eenvoudig 25 procent op je CO2-uitstoot! Lees meer over de prijs, subsidie en voorwaarden op Hybride warmtepomp.
 2. Ontbreekt er ergens in huis nog isolatie, bijvoorbeeld onder de vloer of in de spouwmuur? Pak dat dan eerst aan. Daarmee bespaart u meer op uw energierekening en op u CO2-uitstoot. Daarna bent u klaar voor een hybride warmtepomp!
 3. Is uw cv-ketel 12 jaar of ouder? Zoek dan alvast uit of uw huis geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Mist u ergens nog goede isolatie? Pak dat dan nu aan: zo bent u straks klaar om all-electric te gaan.
 4. Is uw huis na 1974 gebouwd? Dan is de kans groot dat u een mechanisch ventilatiesysteem hebt en is uw huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp.
 5. Voor een volledige warmtepomp moet uw huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd. Is uw huis in of na 2000 gebouwd? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledige warmtepomp.

Waarom is een warmtepomp duurzaam?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een warmtepomp doet dat heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte.

De warmtepomp gebruikt stroom: U zult dus merken dat uw stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat u geen (of bij een hybride warmtepomp: de helft minder) gas gebruikt. Alles bij elkaar gaat uw CO2-uitstoot door verwarming en warm water omlaag, ook al is in Nederland de stroom nog lang niet 100% duurzaam. Vergeleken met een hr-ketel op gas is uw CO2-uitstoot door verwarming en warm water veel lager:

• Met een hybride warmtepomp zo’n 25% lager.
• Met een volledige warmtepomp met de buitenlucht als bron zo’n 40% lager.
• Met een volledige warmtepomp met bodembron zo’n 50% lager.

Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO2-uitstoot van volledige warmtepompen zelfs naar nul.

Zo werkt een warmtepomp op buitenlucht

Je kunt de werking van een warmtepomp vergelijken met die van een koelkast. Een koelkast koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast, en geeft die warmte af aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt warmte buiten u huis (uit buitenlucht, de bodem of het grondwater) en geeft die binnen in huis af. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis: een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht (of bodem) halen als het buiten koud is.

Warm water

Volledige (all-electric) warmtepompen zorgen voor verwarming én warm water.
Voor warm water heeft zo’n warmtepomp een voorraadvat. Dat wordt langzaam opgewarmd tot zo’n 55°C (hoger kan een warmtepomp niet aan).
Minimaal één keer in de week wordt de temperatuur met een elektrisch verwarmingselement (zoals van een elektrische boiler) verhoogd naar 60 graden (en kort naar 70 graden) om het risico op legionellabesmetting te voorkomen. Ook moet het water bij de kraan altijd minimaal 55 graden zijn. Dat kost extra stroom, maar is nodig voor de veiligheid.

Warm met lagere temperatuur

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden.
Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kunt u huis toch snel genoeg warm worden,
als u radiatoren of de vloerverwarming (u afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.

Heb je andere radiatoren nodig?

Oude, slecht geïsoleerde huizen zijn gebouwd met grote radiatoren. Als zo’n huis later goede isolatie heeft gekregen, dan zijn de bestaande radiatoren vaak groot genoeg om het huis met lagere temperatuur goed te verwarmen.
Lukt dat niet, dan kunt u een paar dingen (laten) aanpassen:

 • U kunt u bestaande radiatoren verbeteren met speciale radiator-ventilatoren (climate boosters).
 • U kunt een of meer radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer laten vervangen door speciale lage temperatuur-radiatoren (low H2O). Of u laat er 1 of 2 gewone of speciale radiatoren bijplaatsen.
 • U kunt vloerverwarming of wandverwarming laten aanleggen: die werken juist met lage temperaturen.

Lees meer over alle oplossingen op lage temperatuur verwarming.

Als je afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming) goed bij uw huis past, kan de temperatuur van het verwarmingswater zo laag mogelijk blijven en werkt de warmtepomp het meest energiezuinig.

Anders verwarmen

Verwarmen met lagere temperatuur heeft een voordeel: U hebt een heel gelijkmatige warmte in huis. Het werkt wel wat trager. U moet uw huis daarom wat anders gaan verwarmen dan u gewend bent. Bij een volledige warmtepomp laat u de verwarming ’s nachts bijvoorbeeld op 17 of 18 graden staan (in plaats van 15). Omdat uw huis goed geïsoleerd is (anders begin u niet aan een volledige warmtepomp), verlies u hiermee niet veel warmte. Lees hierover meer op lage temperatuur verwarming.

Geluid: waar zet u de buitenunit neer?

Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als u de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledige warmtepomp kan ook ’s nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Zet de buitenunit daarom op een plek waar u en de buren er weinig last van hebben. Er zijn geluiddempende kasten te koop.

Waar zet u de buitenunit bijvoorbeeld neer?

 • Aan de zijkant van uw huis.
 • Bij of achter een schuurtje of in een buitenkast (dan kunt u hem ook uit het zicht zetten).
 • Op het dak van een aanbouw (als het dak niet gevoelig is voor trillingen).
 • Niet te dicht bij de buren.
 • Niet bij een slaapkamerraam dat vaak open staat.
 • Niet op het dak boven de woon- of slaapkamer.

Behoefte aan advies?

Ziet u door alle opties om uw woning of pand te verduurzamen, het bos niet meer? Dat begrijpen wij wel. Neemt u dan contact met ons op en dan kunnen we samen kijken naar een passende oplossing.